Diepgaande zoekopdrachten

From Resistance in Belgium
Revision as of 08:15, 16 October 2024 by A Lyapounov (talk | contribs)


Deze pagina gaat over drie niveaus van Diepgaande zoekopdrachten om de gegevens van het platform te exploreren: beginner, gemiddelde gebruiker en gevorderde. De opzoekingen zijn gebaseerd op de SPARQL-taal. Hiermee zijn opzoekingen mogelijk in gestructureerde gegevensbestanden zoals deze hier. Elk opzoekingsvoorbeeld kan gepersonaliseerd worden om meer specifieke inlichtingen te verkrijgen over de personen in het gegevensbestand.

Opgelet: De opzoekingen geven standaard alle geregistreerde personen weer, zonder filter; ze geven alle verzetsmensen op die de Belgische staat officieel heeft erkend. U kunt de filter in elke opzoeking naargelang uw wensen personaliseren. Dit wordt nader toegelicht in het gevorderde niveau.

Meer weten over SPARQL en opzoekingen leren personaliseren ? Raadpleeg [deze tutorial].


Transversale opzoeking - Niveau : beginner


Deze sectie stelt enkele basisopzoekingen voor om de gegevens van het platform te exploreren. U kunt bijvoorbeeld zoeken naar personen op basis van familienaam, woonplaats of lidmaatschap van een verzetsorganisatie. Voor deze opzoekingen is geen doorgedreven kennis nodig. Ze laten u de basis van de SPARQL-taal beter begrijpen. Om meer gegevens te kruisen of bijkomende informatiekolommen in te sluiten moet u kijken naar de opzoekingen op het niveau van ‘gemiddelde verbruiker’ of ‘gevorderde’.


> Verzetsmensen opzoeken op familienaam

> Zoeken op de leden van een bepaalde verzetsbeweging


> Verzetsmensen zoeken op woonplaats

Opgelet: als u de gegevens via klaargemaakte tabellen per regio van de woonplaats wil consulteren, raadpleeg dan deze pagina.


Diepgaande zoekopdrachten - Niveau : gemiddelde gebruiker


Deze sectie toont u mogelijkheden om uw opzoekingen in het gegevensplatform te verfijnen. Zo kunt u, bij voorbeeld, verzetsmensen opzoeken per beroep, het aantal leden van verschillende verzetsorganisaties, of de plaats van overlijden tijdens de oorlog op een interactieve kaart visualiseren. Deze opzoekingen vergen een wat meer doorgedreven kennis van de SPARQL-taal. Ze maken het mogelijk om verschillende types van gegevens te kruisen om meer gedetailleerde info te verkrijgen.


> Verzetsmensen opzoeken per beroep

Opgelet: het beroep verschijnt zoals dit op het papieren dossier vermeld werd; momenteel zijn ze nog niet gestandaardiseerd of vertaald. Daarom raden we aan om zowel de Nederlandstalige als de Franstalige zoektermen te gebruiken. We werken nu volop aan het categoriseren van de beroepen om de opzoekingen te vergemakkelijken. Het resultaat hiervan zal binnen een paar weken beschikbaar zijn.


> Aantal leden per verzetsbeweging

Opgelet: door te klikken op het tekstballonnetje van de beweging in de grafiek, komt u direct terecht op gedetailleerde steekkaart van die beweging.


> De plaats van overlijden tijdens de oorlog visualiseren

Opgelet: als u op de punten op de kaart aanklikt, kunt u de namen van de verzetsmensen die daar overleden zijn, zien, ook hun overlijdensdatum en eventueel bijkomende inlichtingen.


Diepgaande zoekopdrachten - Niveau : gevorderde


Met deze opzoekingen kunt u de gegevens diepgaand exploreren. U kunt de resultaten volgens verschillende criteria groeperen, meer gegevens verzamelen of lokale gegevens verrijken met informatie uit externe bronnen dank zij gegroepeerde opzoekingen.

> Alle vrouwen opgeven die aangehouden werden met, voor zover bekend, hun beroep en erkenningsstatuut

Opgelet: sommige mensen kunnen op verschillende opeenvolgende lijnen verschijnen als er meer dan een aanhoudingsdatum, beroep of erkend statuur vermeld wordt. Zo nodig kunt u de opzoeking bijstellen om het resultaat te groeperen; raadpleeg hiervoor de [tutorial].


> Alle verzetsmensen opgeven die als ARA/FFC erkend werden of een bedankingsbrief kregen, met hun woonplaats en de referentie van hun persoonsdossiers

Opgelet: het aantal getoonde resultaten is beperkt tot 100 om de opzoeking niet te overbelasten en de kwaliteit van het getoonde resultaat te verbeteren. Die limiet kan naargelang uw wensen aangepast of opgeheven worden


> De gegevens over de verzetsmensen via externe bronnen verrijken [gegroepeerde opzoeking]

De gegroepeerde opzoekingen maken volop gebruik van het principe van Linked Open Data (open en verbonden gegevens) door de lokale gegevens van Resistance in Belgium te koppelen aan die van Wikidata, waardoor ons gegevensbestand nog verrijkt wordt. Dit procédé is mogelijk als er een correspondentie tot stand gebracht kan worden tussen onze gegevens en Wikidata. Dan krijgen we op basis van onze steekkaarten direct toegang tot bijkomende informatie, zoals de artikels via Wikidata, notities van de ‘Biographie nationale de Belgique’, externe gegevens (Rechtvaardige onder de Volkeren, ODIS, Maitron, VIAF, SNAC), namen van instellingen die archieven over deze mensen bezitten. Dit kruispunt van gegevens vormt een echte brug tussen verschillende bronnen en biedt een verrijkt en verdiept panorama, waarmee onderzoekers makkelijk, zonder bijkomend manueel onderzoek, tussen deze bronnen kunnen navigeren. Het voorbeeld hieronder kan naargelang uw wensen gepersonaliseerd en aangepast worden.

Opgelet: de opzoeking kan ook gepersonaliseerd worden om de gegevens te verrijken met bijkomende info van Wikidata, zoals foto’s, geboortedatum en -plaats, overlijdensdatum en -plaats, plaatsen van gevangenschap, eretekens…